Forbrugslån | Advarsel mod “billige” Forbrugslån

De er overalt: I TV, Radio og mærkelige emails: billige forbrugslån. Men pas på dem. For forbrugslån er alt andet end billige.

Forbrugslån har længe været fremme i USA – og er nu også kommet i Danmark. Men betingelserne for låntagere er lige dårlige i de to lande. At Amerikanske Consumer Federation of America (CFA) advarer mod forbrugslån, bør derfor også tages alvorligt i Danmark. På de dyreste forbrugslån er den årlige rente nemlig vanvittige 650 %. Hvis du låner 1.000 kr. i dag kan du ende med at skylde 6.500 kr. om et år.

I danmark er der snesevis af hjemmesider som tilbyder hurtige forbrugslån. De fungerer ved at forbrugeren, som låner penge, sender personlige finansielle oplysninger via internettet.

Mange långivere fornyer automatisk lån ved elektronisk at trække finansieringsomkostningen fra forbrugerens bankkonto hver lønningsdag. Hvis forbrugerne ikke har nok penge på indskud til dækning af finansieringsomkostningen eller tilbagebetaling, pålægges midlertidige gebyrer.
Forbrugslån på nettet markedsføres via e-mail, betalte annoncer og henvisninger. Typisk udfylder forbrugeren et online ansøgningsskema eller faxer en udfyldt ansøgning, der indeholder personlige oplysninger, bankkontonumre, cpr-numre og arbejdsgivers oplysninger. Låntagere faxer kopier af et nyligt kontoudtog og underskrevet papirarbejde. Lånet indsættes direkte på forbrugerens konto, og lånbetalinger og andre finansieringsomkostninger trækkes automatisk ved næste lønningsdag.

CFA’s undersøgelse af 100 online forbrugslånsudbydere viste, at lån fra $ 200 til $ 2.500 var til rådighed, med $ 500 som det hyppigst tilbudte lån. Finansieringsomkostninger varierede fra $ 10 – $ 100 per lånt 100 dollar. Oftest ligger finansieringsomkostningerne på $ 25 per $ 100, eller 650% årlig rente (ÅOP), hvis lånet er tilbagebetalt i to uger. Typisk lån forfalder på låntagers næste lønningsdag, som kan være en kortere periode.

Kun 38 steder oplyses de årlige renter for lån forud for kunderne at udfylde ansøgningen proces, mens 57 lånudbydere nævnte finansieringsomkostningen.

CFA råder forbrugerne til ikke at låne penge ud på at give en post-dateret papir check eller elektronisk adgang til en bankkonto som sikkerhed. Payday lån er for dyre og for hårdt til at tilbagebetale den næste lønningsdag. CFA rådgiver forbrugere aldrig at videregive bankkontonumre, cpr-numre eller andre personlige finansielle oplysninger via internettet eller ved fax til ukendte virksomheder. Forbrugerne skal shoppe for lavere omkostninger kredit, sammenligner både dollar finansieringsomkostningen og ÅOP for at få den billigste kredit til rådighed. For hjælp med økonomiske problemer, opfordrer CFA forbrugerne til at søge kredit rådgivning hjælp eller juridisk bistand.

Det korte af det lange er, at du skal passe på forbrugslån!