CFD Historie | CFD for private investorer siden 1990erne

CFD kontrakter er et temmelig nyt produkt, der opstod i London i 1990’erne, fordi kunder hos fondsmægleren Smith New Court ønskede, at gå kort i markederne og samtidig anvende høj gearing. CFD kontrakter kunne handles ”on margin”, hvilket betød at investorerne kunne geare sig i høj grad gennem lån hos sin ”broker”. Derudover blev der ikke opkrævet stempelafgift ved CFD handel, hvilket gjorde det ekstra attraktivt.

Det startede i 1990erne…

I begyndelsen blev CFD hovedsagligt anvendt af institutionelle investorer og hedgefonde, som en billig metode til afdækning af risiko ved aktiehandel på London Stock Exchange. I slutningen af 1990’erne blev CFD introduceret til private investorer og blev meget populære i takt med, at internettet gjorde det nemmere at følge spot ”live” priser og at handle i real time.

Fordelen ved CFD handel var ikke blot, at der ikke betaltes stempelafgifter, men i endnu højere grad muligheden for med høj gearing (ved handel on margin), at handle og spekulere i bevægelsen på ethvert underliggende aktiv.

Investorerne blev især tiltrukket af CFD markedet, fordi de nemt og billigt kunne spekulere i markedsvolatilitet, og jo flere der handlede CFD kontrakter, des mere likvidt blev markedet, samtidig med at transaktionsomkostningerne også faldt. På denne måde voksede CFD markedet og steg i popularitet.

I Danmark har der været uenighed blandt bankerne omkring, hvorvidt CFD kontrakter er noget, der bør udbydes til private investorer. Derfor er Saxo Bank den eneste danske bank, der udbyder CFD kontrakter udover de internationale udbydere, hvor man kan handle CFD kontrakter online. De tre bedste internationale udbydere finder du i følgende liste: