Devil Take the Hindmost: A History of Financial Speculation, Edward Chancellor | Anmeldelse

Devil Take the Hindmost: A History of Financial Speculation

“The four most expensive words in the English language are ‘this time it’s different.'” Sådan lyder overskriften på et kapitel fra Edward Chancellor’s fremragende bog, Devil Take the Hindmost: A History of Financial Speculation.

Citatet stammer fra den berømte investor Sir John Templeton. Templetons ord opsummere den vigtigste lektie inden for spekulation, der fokuserer især på de maniske episoder kaldet bobler, hvor priserne på aktiver er kørt tilniveauer langt over dem, begrundet i de aktiver, underliggende er fundamentale.

Bogen er en omfattende undersøgelse af spekulation, grundigt gennemgåeæse af store spekulative perioder fra tulipanen mani af det tidlige 17. århundrede, til det japanske”bobleøkonomi” i 1980’erne. Tre gentage motiver karakteriserer disse spekulative episoder.

  1. Først er den irrationalitet af de finansielle markeder, især den måde, hvorpå folk i alle tidsaldreer modtagelige for den eufori, der pustes en boble.
  2. For det andet er den konstante gentagelse af manipulation af markederne ved de grådige og uetisk, at folk som Jay Gould og hansaccociates.
  3. Den tredje og vigtigste tema er, at der findes paralleller mellem fortidens spekulative bobler og betingelser i vor egen tid. Kansler overbevisende argumenterer, for eksempel, at internettetmani i dag ligner på mange måder til den britiske jernbane boble af 1840’erne.

Jeg kan varmt anbefale denne bog til alle med interesse på de finansielle markeder ellerderes indflydelse på historien. Den eneste, lille forbehold er, at det hjælper læseren til at have mindst et vist kendskab til sproget af de finansielle markeder, da Chancellor til tider bruger svær terminologi uden at give en klar definition.