Anmeldelse af “Flash Boys: A Wall Street Revolt” – Michael Lewis seneste mesterværk

a
Dette er en uafhængig anmeldelse af “Flash Boys: A Wall Street Revolt”. En af de hurtigst voksende – men også hemmeligholdte – praksisser på Wall Street er brugen af de såkaldte ”Dark Pools”. Dark pools forbinder købere og sælgere af værdipapirer uden registrering af handlen andre steder end hos administratorerne af dark pools, som er banker. Mellem 12 og 15 % af alle amerikanske aktiehandler foretages i dag af dark pools. Grunden til at dark pools er en god forretning for bankerne og andre ejere af dark pools er, at der ikke skal betale gebyrer til aktiebørserne. I øjeblikket konkurrere cirka 45 dark pools – herunder dark pools administreret af Credit Suisse , Goldman Sachs og den tidligere Merrill Lynch – i USA, der konkurrerer imod de 13 børser, som findes i landet.

Michael Lewis, verdens – efter FXvalutahandel.coms menings – bedste finansforfatters nye bog ”Flash Boys: A Wall Street Revolt” handler netop om dark pools og de muligheder og risisi, som ligger i at kunne handle anonymt igennem en dark pool. Hele humlen ved dark pools er, at de åbner mulighed for, insider handel og højfrekvente handlere, som bruger særlige yderst avancerede computer algoritmer til, at handle forskellige værdipapirer på millisekunder før store handlende.

Anonym handel i dark pools

Der er flere områder, hvor dark pools kan vise sig, at være problematiske. Ikke mindst muligheden for at være anonym, kan ofte være en stor fordel for virksomheder/ traders med særlig insider viden om en anden virksomhed. På grund af anonymiteten i en dark pool kan virksomheden med insider viden købe aktier og sælge igen med fortjeneste uden at risikere at blive opdaget, sådan som de risikerer på en ”rigtig” børs, hvor handlerne registreres.

Højfrekvente handler kan udnytte dark pools

Ydermere beskriver Michael Lewis i bogen, hvordan nogle virksomheder/ tradere har været i stand til at udvikle computerprogrammer, der er i stand til, at opfange, når store kunder – som eksempelvis pensionskasser – placerer en stor ordre i markedet. Virksomheden/ traderen opfanger den store handel og køber værdipapirerne før pensionskasserne, sælger igen og scorer fortjenesten. Disse High frequency traders udnytter altså, at deres kabler og Internetforbindelse er hurtigere end pensionskassernes computeres kabler og scorer derved gevinsten.

Ifølge Michael Lewis er de banker, der kører disse dark pools at sammenligne med casino ejere. Taberne i dette spil er almindelige handlende og medlemmer af de pensionskasser, som er med til at tabe løbende til de højfrekvente handlende og insiderne.